Voor het verleggen van de btw binnen en buiten de EU gelden verschillende regels
De btw is niet altijd rechttoe-rechtaan. Onder sommige omstandigheden moet u de btw verleggen en facturen zonder btw (0%) sturen. Wat dat betekent leest u hier.
Als btw-plichtig ondernemer zorgt u dat uw facturen altijd aan de btw-vereisten voldoen. U rekent altijd met het juiste btw-tarief en draagt de verschuldigde btw netjes af. Soms zal een klant aangeven dat de btw verlegd moet worden. Wat betekent dat? En wat moet u daar precies mee?
Normaal gesproken brengt u op de factuur btw in rekening. Dit bedrag zet u netjes opzij om het vervolgens aan de Belastingdienst af te dragen. Bij btw verleggen wordt de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de btw verlegd van de leverancier naar de afnemer.
Wanneer sprake is van btw verleggen stuurt u facturen zonder btw (of eigenlijk, met “0% btw” maar met de vermelding: “btw verlegd”). Uw afnemer berekent vervolgens wat de btw had moeten zijn en betaalt deze direct aan de Belastingdienst.
Btw verleggen komt in verschillende situaties voor. Een belangrijke voorwaarde is dat beide partijen (koper en verkoper) in het eigen land geregistreerd zijn als ondernemer voor de btw. Wellicht het meest bekend is het verleggen van de btw wanneer u zaken doet met het buitenland. Maar ook bij binnenlandse transacties kan sprake zijn van verlegging van de btw.
Koopt u producten of diensten uit het buitenland in? Of levert u uw producten of diensten aan buitenlandse klanten? Dan wordt de btw verlegd (vaak)naar de afnemer.
Voor het verleggen van de btw binnen en buiten de EU gelden verschillende regels
Het leveren van goederen binnen de EU noemen we intracommunautaire leveringen. De basisregel is dat de btw verschuldigd is in het land waar de goederen arriveren. Wanneer de btw verlegd wordt ontvangt de afnemer facturen ontvangen met 0% btw en de mededeling dat de btw verlegd is. De afnemer is verplicht de btw te berekenen en af te dragen in het eigen land.
Dat doet u, wanneer u de (Nederlandse) klant bent, precies zoals u de btw op uw eigen facturen zou berekenen. U verdeelt de ontvangen prestaties over de relevante Nederlandse btw-tarieven en vermenigvuldigd de factuurbedragen met de gevonden tarieven. Dit bedrag (omgerekend naar €) vermeldt u bij de btw aangifte.
Doet u geen btw-aangifte, bijvoorbeeld omdat u onder de Kleineondernemersregeling (KOR) valt, of omdat u vrijgestelde diensten levert? Dan kan de btw niet verlegd worden. U betaalt dan de buitenlandse btw-tarieven. Dit mag over een totale inkoopwaarde (excl. Btw) van € 10.000 per jaar. Wanneer u boven dit bedrag uitkomt moet u btw aangifte gaan doen.
Bent u de leverancier? Dan verstuurt u facturen zonder btw. Deze facturen moeten aan de normale factuurvereisten voldoen (factuurdatum, factuurnummer, e.d.). Als u (bij een Nederlandse klant) meerdere factuurregels met verschillende btw-tarieven zou gebruiken doet u dat hier ook. U vermeldt alleen “0%” als tarief en voegt de zinsnedes “btw verlegd” en “intracommunautaire levering” toe.
Omdat de Belastingdienst wil kunnen controleren of de verlegde btw inderdaad betaald is, is het extra belangrijk dat de factuur het btw-identificatienummer van de afnemer vermeldt (inclusief de landcode). Verder dient de factuur uitgesplitst te zijn over de verschillende btw tarieven.
De verleggingsregeling heeft betrekking op leveringen die onder de Europese btw-Richtlijn vallen. Wanneer u goederen exporteert naar landen buiten de Europese Unie valt deze levering buiten de werkingssfeer van deze Richtlijn. Bij deze transacties wordt dus 0% btw in rekening gebracht.
Bij het importeren van goederen vanuit niet-EU-landen is over de douanewaarde btw verschuldigd. Deze douanewaarde bestaat uit:
De btw over goederen is in principe verschuldigd in het land waar de goederen aankomen. Bij diensten kan dat iets lastiger zijn. Op de website van de Belastingdienst is een handig hulpmiddel te vinden om te bepalen welke stappen u moet zetten. Aan de hand van enkele simpele vragen wordt meteen duidelijk in welk land de dienst belast is.
Bij sommige diensten die u levert aan, of inkoopt vanuit, een ander EU-land mag de btw niet worden verlegd. Dat is het geval bij:
In deze gevallen volgt u de normale regels rondom btw.
Hoewel het bovenstaande in verreweg de meeste situaties correct is, zijn er enkele uitzonderingen. Naast de al genoemde Kleineondernemersregeling kunt u denken aanhet inkopen van accijns- en margegoederen, of leveringen die onderdeel zijn van een ABC-levering. Hoe het is geregeld met de btw bij de aankoop van dit soort bijzondere situaties en specifieke goederen leggen we u graag persoonlijk uit.
Bij binnenlandse transacties kan sprake zijn van (verplichte) verlegging. Dit is het geval bij:
Bij de Aangifte omzetbelasting moet duidelijk aangegeven worden dát en voor welk bedrag de verleggingsregeling is gehanteerd.
Is de btw naar u verlegd? Dan berekent u op basis van de ontvangen facturen zonder btw hoeveel btw u verschuldigd bent. Eerst berekent u het bedrag dat u verschuldigd bent over binnenlandse transacties. Zowel de vergoeding als het btw-bedrag vult u in bij rubriek 2 van de btw-aangifte (“Verleggingsregelingen binnenland”). Daarna voert u dezelfde berekening uit over internationale transacties en vult u vergoeding en btw-bedrag in bij rubriek 4 (“Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht”).
Bent u degene die de btw heeft verlegd? Dan heeft u uw afnemer facturen zonder btw verstuurd. De binnenlandse omzet waarbij btw verlegd is vult u in bij rubriek 1e (“Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast”), terwijl u de buitenlandse omzet vermeldt bij rubriek 3b (“Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU”) of rubriek 3c (“Installatie/afstandsverkopen binnen de btw”).
Voor handelstransacties met niet-EU-landen gelden de volgende situaties:
Wie werkt, maakt fouten. Het kan dus zomaar gebeuren dat u per ongeluk een factuur inclusief btw verstuurd terwijl u eigenlijk de verleggingsregeling had moeten gebruiken. Wanneer dat het geval is volgt u de standaardregel: u geeft de btw aan en draagt deze af. Bent u klant en ontvangt u een factuur met btw terwijl de btw verlegd had moeten zijn? Dan moet u een correctiefactuur vragen, want deze btw kan niet teruggevraagd worden.
Bij de btw-regels speelt het onderscheid tussen goederen en diensten een grote rol. Soms is dit onderscheid niet zo helder. Veel ondernemers leveren hun klanten een combinatie van diensten en goederen.
In sommige gevallen staat de Belastingdienst het u toe deze levering als één geheel te beschouwen. Daarvan is sprake indien:
Wanneer de goederen en diensten wel van elkaar te scheiden zijn, dient u deze binnen de btw-aangifte ook als aparte eenheden te behandelen. Het kan dus zijn dat een deel van uw prestatie btw-vrijgesteld is, terwijl voor een ander deel de btw verlegd kan worden.
De regels rondom de omzetbelasting zijn allesbehalve eenvoudig. Het wemelt van de uitzonderingssituaties en bijzondere regelingen. Daardoor is het heel makkelijk om fouten te maken. Helaas kan dit hoge boetes opleveren. Twijfelt u of uw bedrijf volledig voldoet aan de btw-regels? Stop met twijfelen en vraag het onze specialisten.