Een financieel plan maken? Dat is toch iets voor startende ondernemers? Dat klopt. Maar ook voor jou is het een goede manier om je doelstellingen en strategie helder te krijgen.
Het maken van een financieel plan is voor de meeste ondernemers best een opgave. Waarschijnlijk ben je zelf ook liever bezig met je vak, dan met het opstellen van een doelenlijst en het doorrekenen ervan. Om die reden maken de meeste ondernemers alleen een financieel plan wanneer daarom wordt gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer je een lening van de bank nodig hebt en de bank om een financiële onderbouwing vraagt.
Dat je als startende ondernemer een ondernemingsplan met financieel plan moet opstellen is redelijk ingeburgerd. Ook het indienen van een financieel plan als deel van een leningsaanvraag is niet ongewoon. Maar ook voor ondernemingen die al een tijdje (goed) draaien is het regelmatig opstellen van een financieel plan een goed idee.
Een goed doordacht plan dwingt je na te denken over je financiële doelstellingen en hoe deze te behalen. Het kan dienen als leidraad voor besluiten, waardoor elke beslissing je een stapje verder brengt in de gewenste richting.
Het helpt ook om risico’s in kaart te brengen, waarna je kunt nadenken over hoe je deze risico’s wilt managen. Misschien kom je tot de ontdekking dat je een specifieke stap beter niet kunt zetten, of dat je met een paar kleine maatregelen grote risico’s kunt beperken.
Verder dient het financieel plan als middel om budgetten te kunnen opstellen. Onderdeel hiervan is het opstellen van een liquiditeitsoverzicht. Dit overzicht laat zien wanneer je liquide middelen nodig moet aantrekken, of juist wanneer je een tijdje wat geld op de spaarrekening kunt zetten.
Kortom: het financieel plan is een waardevol instrument, dat je helpt de onderneming effectief aan te sturen.
Een aantal onderdelen van het financieel plan zijn al genoemd. Maar het plan bevat meer. Allereerst beschrijf je de toekomst van de onderneming zoals je die voor je ziet. Wat wil je bereiken? Hoe ga je hieraan werken? Vertaal je ambities in financiële doelstellingen en stel begrotingen op.
Elk financieel plan zal in ieder geval de volgende vijf begrotingen bevatten:
Welke investeringen zul je het komende jaar moeten doen? Wat kosten deze financieringen? Denk hierbij ook aan werkkapitaal, voorraden en dergelijk.
In de financieringsbegroting staat hoe je de investeringen gaat betalen. Gebruik je eigen vermogen, leen je geld van familie, of kies je voor een banklening? Of een andere bron van financiering, zoals lease of crowdfunding?
In de exploitatiebegroting maak je een schatting van de omzet in de komende jaren en de kosten die je in die tijd maakt. Een exploitatiebegroting kijkt minstens 3 jaar vooruit, al zijn er ook mensen die liever verder vooruitkijken. Bij het inschatten van de kosten is het belangrijk alle kosten mee te nemen. Dus niet alleen vaste kosten (huur, energie, salarissen), maar ook alle variabele kosten (zoals inkopen, marketing, enzovoort.
Soms wordt de omzet in de ene maand geboekt (wanneer de factuur gestuurd wordt), maar ontvang je het geld pas een tijd later. Zo zijn er ook zaken die je in de ene maand betaalt, maar die eigenlijk bij een andere periode horen. In een liquiditeitsbegroting kijken we niet naar de kosten en opbrengsten, maar naar de daadwerkelijke banktransacties. Wanneer komt er geld binnen en wanneer betaal je iets. Je liquiditeitsbegroting is onmisbaar als je zeker wilt weten dat je nooit krap bij kas komt te zitten.
Je bent ondernemer, maar je hebt ook een privé-leven. Je zult dus geld uit de onderneming moeten onttrekken. Maak een persoonlijke begroting om te weten hoeveel geld je precies nodig hebt. Nu kun je rekening houden met de privé-onttrekkingen, zonder je onderneming kopje onder te laten gaan.
Je kunt op verschillende plekken een voorbeeld ondernemingsplan downloaden. Bijvoorbeeld bij de Rabobank, dat een gratis voorbeeld ondernemingsplan aanbiedt. Dat doen ze niet voor niets, want je moet wel even je gegevens achterlaten. Bij Qredits, dat vooral kleinere ondernemersleningen verstrekt, hoef je geen gegevens achter te laten. Hier kun je heel eenvoudig een template (in Excel) downloaden, waarmee je direct aan de slag kunt.
Heb je het financieel plan klaar? Dan begint het echte werk pas. Je zult er al snel achter komen dat de werkelijkheid zich niet 100% aan je plan houdt. Dat is geen reden tot zorg. Sterker nog, het zou raar zijn als je plan wél volledig uitkomt. Het is dan ook niet bedoeld als een statisch document, maar juist als een instrument om voorbereid te zijn op de toekomst.
Gebruik nieuwe inzichten om het financieel plan periodiek te herzien. Sommige bedrijven doen dit elk kwartaal of elke maand. Veel MKB-ondernemingen doen dit jaarlijks, bijvoorbeeld wanneer het definitieve jaarverslag is opgesteld.
Kijk terug om te zien of je doelen bereikt zijn en onderzoek waarom bepaalde doelen niet gehaald zijn. Maar onderzoek ook hoe het komt dat sommige doelen ruimschoots behaald zijn. Gebruik deze inzichten, samen met nieuwe ontwikkelingen op de markt, om je financieel plan bij te stellen. Nu heb je een instrument waar je weer een tijdje mee vooruit kunt.
Misschien is het opstellen van het financieel plan lastig. Je bent daarin niet de enige. Het gros van ondernemers weet precies wat ze wlllen bereiken, maar hebben er moeite mee om dit te vertalen in een begroting. Ieder zijn vak, tenslotte. Het opstellen van een financieel plan voor je onderneming is voor de specialisten van Webministratie gesneden koek. We helpen je graag. Heb je vragen, of wil je hulp bij het opstellen van het financieel plan? Neem dan contact met ons op.