Dat je als ondernemer een boekhouder nodig hebt, weet je waarschijnlijk wel. Maar wat doet een boekhouder eigenlijk? En wat kost een boekhouder?
Als je een boekhouder zoekt, zit je bij ons goed. Boekhouden zit ons in het bloed. En dankzij verregaande automatisering kunnen we jouw boekhouding met de grootst mogelijke efficiency bijhouden. Maar…wat dóet een boekhouder eigenlijk?
Essentiële medewerker
Wat zijn de taken van een boekhouder?
De boekhouder speelt een essentiële rol bij het beheren van de financiële administratie van een bedrijf. Of je nu net gestart bent als ZZP-er, of aan het hoofd staat van een multinational, je zult het ongetwijfeld belangrijk vinden te weten hoe je er financieel voor staat.
Maak je winst, of juist verlies? Zijn bepaalde activiteiten rendabeler dan andere? Zijn er klanten die je veel meer kosten dan ze opleveren? Is het slim om een bepaalde investering te doen? En kun je die eigenlijk betalen? De dagelijkse bezigheden van de boekhouder zorgen ervoor dat je deze vragen kunt beantwoorden.
Het takenpakket van de boekhouder verschilt per bedrijf. Bij een kleine onderneming zal één boekhoudkundig medewerker over het algemeen de gehele financiële administratie verzorgen, terwijl een groot bedrijf vaak specialisten in dienst heeft voor verschillende taken.
Over het algemeen zijn dit de taken van een boekhouder
- Inboeken van financiële transacties: De boekhouder registreert alle inkomende en uitgaande financiële transacties van het bedrijf, zoals facturen, bonnen, bankafschriften, enzovoort, in het boekhoudsysteem. Bij Webministratie doen we dit in Exact Online. Met dit pakket kun je online boekhouden. Je levert inkoopfacturen en bonnetjes aan via de app, en maakt verkoopfacturen direct in het systeem, waardoor ze bijna volautomatisch correct geboekt worden.
- Opstellen van financiële overzichten: Op basis van de ingevoerde transacties stelt de boekhouder financiële overzichten op, zoals de balans, de winst- en verliesrekening en de kasstroomoverzichten. Het opstellen van het belangrijkste financiële overzicht, de jaarrekening, behoort bij uitstek tot de taken van een boekhouder.
- Belastingaangiften: De boekhouder bereidt belastingaangiften voor en zorgt ervoor dat deze tijdig en nauwkeurig worden ingediend bij de belastingdienst. Hij zorgt ervoor dat elk kwartaal (of maand) de btw-aangifte netjes wordt ingediend, en zorgt jaarlijks voor de aangifte Vennootschapsbelasting en de aangifte Inkomstenbelasting. Dankzij zijn specialistische kennis zorgt de boekhouder ervoor dat alle aftrekposten en fiscale voordelen worden benut.
- Salarisadministratie: Voor bedrijven met personeel beheren financieel specialisten vaak de salarisadministratie, inclusief het berekenen van lonen, inhouden van belastingen en sociale premies, en het opstellen van loonstroken.
- Advies geven: Je boekhouder kent je bedrijf door en door. Hij zit immers dagelijks midden in de cijfers. Daarom kunnen boekhouders ook financieel advies verstrekken aan ondernemers. Hij of zij helpt je belastingstrategieën te optimaliseren, je cashflow management te verbeteren en biedt inzicht die je helpt bij je debiteurenbeheer. Ook het analyseren van financiële prestaties om zakelijke beslissingen te ondersteunen behoort tot het takenpakket van de boekhouder.
- Budgettering en prognoses: Je boekhouder kan je helpen bij het opstellen van budgetten en financiële prognoses voor toekomstige periodes. Hij of zij gebruikt hiervoor historische gegevens en houdt rekening met verwachte veranderingen in de markt. Zo kan de boekhouder je helpen realistische financiële doelen stellen besluiten te nemen over de financiële toekomst
- Compliance: De boekhouder zorgt ervoor dat de financiële administratie voldoet aan alle wettelijke vereisten en de geldende boekhoudstandaarden. Een goede boekhouder kan dus ook “nee” zeggen. Bijvoorbeeld door kritisch te beoordelen wanneer btw wel en niet teruggevraagd mag worden.
- Audits ondersteunen: Bij de voorbereiding op externe audits of controles van overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, speelt de boekhouder een cruciale rol door ervoor te zorgen dat alle financiële gegevens nauwkeurig zijn en dat alle benodigde documentatie beschikbaar is voor inspectie.
Kortom, een boekhouder speelt een cruciale rol bij het op orde houden van de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt bij het voldoen aan wettelijke verplichtingen en het nemen van weloverwogen financiële beslissingen.
Wat kost een boekhouder
Wat kost een (goede) boekhouder
De kosten van een boekhoudkundig specialist zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:
- Complexiteit van de financiële administratie: Bedrijven met eenvoudige financiële behoeften, zoals eenmanszaken of kleine ondernemingen, krijgen normaal gesproken met lagere kosten te maken dan grotere bedrijven met complexere financiële structuren en meer transacties.
- Frequentie van diensten: Sommige bedrijven hebben mogelijk alleen periodieke boekhoudkundige ondersteuning nodig, zoals maandelijkse of jaarlijkse financiële overzichten, terwijl andere mogelijk dagelijkse boekhoudkundige taken nodig hebben. Hoe meer je van de boekhouder vraagt, hoe hoger de kosten zullen zijn
- Locatie: De kosten kunnen variëren afhankelijk van de locatie van het bedrijf en het boekhoudkantoor. In stedelijke gebieden zijn de tarieven over het algemeen hoger dan in landelijke gebieden. Ook maakt het uit of je verlangt dat je boekhouder bij je op de zaak werkt, of niet. Bij Webministratie doen we aan online boekhouden, waardoor de kosten een stuk lager zijn dan wanneer je iemand op kantoor hebt zitten.
- Ervaring en expertise van de boekhouder: Boekhouders met meer ervaring en expertise kunnen hogere tarieven hanteren vanwege hun gespecialiseerde kennis en vaardigheden. De ervaring en expertise van de specialisten bij Webministratie is bijzonder hoog. Maar omdat we voor verschillende ondernemers werken, kunnen we de kosten mooi verdelen. Hierdoor valt jouw maandbedrag alleszins mee.
- Aanvullende diensten: Sommige boekhouders werken alleen op basis van uurtje-factuurtje. Anderen bieden een bepaald dienstenpakket aan voor een vast maandelijks bedrag. Daarnaast bieden sommige boekhouders ook aanvullende diensten aan, zoals belastingadvies, financiële planning, of hulp bij het opstellen van bedrijfsplannen. Deze extra services kunnen de kosten verhogen.
Over het algemeen kunnen de kosten voor het inhuren van een boekhoudspecialist variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Het is belangrijk om een boekhouder te selecteren die past bij de specifieke behoeften en budget van het bedrijf, en om vooraf duidelijke afspraken te maken over de tarieven en de omvang van de dienstverlening.
Het inschakelen van een accountant is niet gratis, maar het is de investering meer dan waard. Niet alleen helpt de boekhouder je te voldoen aan alle (ingewikkelde) wettelijke eisen, hij of zij helpt je ook om je bedrijf verder te laten groeien. Tenminste, als je de juiste boekhouder hebt uitgezocht.