Als ondernemer ben je zelf volledig verantwoordelijk voor je inkomen. Die verantwoordelijkheid geldt ook wanneer je vanwege ziekte of een andere medische reden niet in staat bent te werken. Een veelbesproken optie is het Broodfonds. Maar wat is een broodfonds? En zijn er nog fiscale voordelen verbonden aan een broodfonds?
Waar werknemers voor hun loon bij ziekte kunnen terugvallen op loondoorbetaling of een uitkering vanuit het UWV, moet je dit als ondernemer zelf regelen. Dit kan op verschillende manieren.
Je kunt zelf geld opzijzetten om een periode zonder inkomen op te vangen, je kunt een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zzp afsluiten, een verzekering bij een branche-, beroeps- of belangenorganisatie afsluiten of jezelf via het UWV vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet- en WIA. Of je neemt deel aan een Broodfonds, waarmee je inkomen voor de eerste twee jaar van de arbeidsongeschiktheid gedekt wordt.
Een Broodfonds is een samenwerkingsverband tussen verschillende ondernemers en zzp-ers die erop gericht is elkaar financieel te ondersteunen wanneer het echt nodig is. De meeste Broodfondsen tellen tussen de 20 en 50 leden die elk maandelijks een inleg betalen. Dit geld wordt gespaard in het Broodfonds. Wanneer een van de leden arbeidsongeschikt raakt, ontvangt hij of zij – conform het onderling opgestelde reglement- een uitkering vanuit het fonds. Deze uitkering duurt maximaal 2 jaar. Wie langer ziek is, valt terug in de Bijstand.
Het Broodfonds wordt gezien als een flexibele en sociale manier voor zelfstandige ondernemers om zich te verzekeren tegen het risico van arbeidsongeschiktheid, zonder afhankelijk te zijn van grote verzekeraars. Voor veel deelnemers aan Broodfondsen is die onafhankelijkheid een groot voordeel. Het ingelegde geld blijft van de deelnemers, je weet precies wat er met het geld gebeurt en de voorwaarden zijn voor iedereen gelijk. En als je niet meer wilt deelnemen, kun je makkelijk uitstappen.
Tenslotte zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten voor een zzp-er gunstiger: de maandelijkse inleg voor een Broodfonds een stuk lager dan de premie die ondernemers voor een AOV kwijt zouden zijn. Broodfondsen zijn onder zzp-ers alleen al om die reden erg populair.
Het broodfonds heeft natuurlijk wel nadelen. Het belangrijksete nadeel van een Broodfonds is dat je volledig moet kunnen vertrouwen op de eerlijkheid van de andere deelnemers. Het succes van een broodfonds hangt sterk af van de onderlinge betrokkenheid en naleving van de regels door de deelnemers. Andere nadelen van het Broodfonds zijn dat de uitkering vaak aan de lage kant is, terwijl de duur van de uitkering maximaal twee jaar is. Ook kan de maandelijkse inleg niet worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. En natuurlijk kan het Broodfonds niet dezelfde nazorg bieden als verzekeraars. Herstel en re-integratie moet je volledig zelf organiseren.
Fisc
aal wordt een broodfonds anders behandeld dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp, en bijbehorende kosten, beschouwt de fiscus als inkomensvoorziening. Het Broodfonds ziet de Belastingdienst niet op dezelfde wijze.
Als zzp-er kun je AOV-premies aftrekken van de winst, wat een belastingvoordeel oplevert. Eventuele uitkeringen worden wél belast. De inleg die je maandelijks aan het Broodfonds doen, blijft van jou. De inleg in het broodfonds is daarom niet aftrekbaar. Het saldo van je persoonlijke Broodfondsrekening is eigen vermogen en valt onder Box 3 voor de inkomstenbelasting.
Bij de Belastingaangifte moet je dus berekenen hoe groot je claim op het Broodfonds is, en wat de economische waarde hiervan zou zijn als je hetzelfde bedrag bij een verzekeraar zou hebben verzekerd.
Voor de fiscale voordelen hoef je dus niet te kiezen voor een Broodfonds, want voor fiscale aftrek van kosten zit je bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp beter. Het fiscale aspect is, naast de in dit artikel genoemde voordelen en nadelen van het Broodfonds, slechts één factor in de keuze tussen een Broodfonds en een AOV.
We adviseren elke ondernemer, of je nu zzp-er bent of middelgrote MKB-er, regelmatig na te denken over het inkomen bij ziekte. Heb je vragen, of twijfel je of je de juiste keuze gemaakt hebt? Neem dan contact met ons op.