Vakantiegeld is voor veel medewerkers een leuk (en belangrijk) jaarlijks extraatje. Weet hoeveel belasting je over vakantiegeld moet inhouden.
In Nederland betaal je belasting over inkomen. Weet hoeveel belasting over vakantiegeld je moet inhouden en zorg dat je werknemers dit ook weten.
In Nederland betaal je als werkgever niet alleen een brutosalaris aan je werknemers, je bent ook verplicht om (minimaal) 8% vakantiegeld uit te betalen. Je kunt dit bedrag elke maand overmaken, iets wat veel gebeurt bij uitzendbureau’s, oproepwerk en bijbaantjes voor jongeren, maar gebruikelijker is dat het vakantiegeld in mei wordt uitbetaald.
Voor werknemers is het vakantiegeld een fijn extraatje. Maar voor jou als ondernemer betekent die jaarlijkse uitbetaling best een aanslag op je bankrekening.
Hoewel de fiscale afhandeling van vakantiegeld afwijkt van het normale maandelijkse salaris, komt het woord “vakantiegeld” in het Handboek Loonheffingen 2025 slechts tweemaal voor. Bovendien wordt er niets vermeld over hoe je dit moet verwerken. In dit artikel proberen we dit gat op te vullen.
We bespreken we hoe een slimme aanpak niet alleen de fiscale gevolgen beperkt, maar ook je cashflow niet al te veel onder druk zet. We bespreken hoeveel belasting over vakantiegeld afgedragen moet worden, hoe je de kosten beheerst en waar je op moet letten bij vakantiegeld voor medewerkers met een uitkering of overuren.
Eerst de theorie: in Nederland wordt de inkomstenbelasting berekend over het gehele jaarinkomen van de medewerker. Dat betekent dat het vakantiegeld het Verzamelinkomen verhoogt. Hierover betaal je dus het tarief uit de hoogste schijf waar de medewerker onder valt.
Alleen: als werkgever weet je niet hoe hoog het Verzamelinkomen uitvalt. Misschien heeft de medewerker aftrekposten die het belastbaar inkomen verlagen. Of misschien verdient de werknemer elders nog wat bij, bijvoorbeeld in een tweede baan, of dankzij AirBnB inkomsten.
Omdat de Belastingdienst zeker wil weten dat er niet te weinig belasting wordt betaald, valt het vakantiegeld onder een speciaal regime. Het wordt belast als bijzonder loon, wat betekent dat er een hogere loonheffing geldt dan bij het reguliere salaris. Dat komt doordat je bij Bijzonder Loon geen rekening houdt met zaken als de Loonheffingskorting. Die is immers al geheel verwerkt in de maandelijkse reguliere salarisrondes.
Als werkgever moet je hier rekening mee houden bij het berekenen hoeveel geld je in kas moet hebben om het vakantiegeld en de daaropvolgende loonaangifte te betalen.
Wees gerust: als dit betekent dat je werknemer iets teveel belasting over zijn of haar vakantiegeld moet afdragen, wordt dit bij de jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting netjes rechtgezet.
Niet alle overuren vallen automatisch onder de vakantiegeldregeling. Dit hangt af van de cao en afspraken die je met je medewerkers hebt gemaakt. In sommige sectoren is het gebruikelijk dat overuren direct worden uitbetaald met een overwerktoeslag, zonder dat er vakantiegeld over wordt gereserveerd. In andere gevallen worden overuren juist als regulier loon behandeld, waardoor ze meetellen bij de berekening van vakantiegeld.
Als werkgever is het slim wat tijd te investeren om goed naar de loonadministratie en de gemaakte afspraken te kijken. Als overuren meetellen voor vakantiegeld, betekent dit dat je hierover ook een reservering moet maken. Dit kan de loonkosten flink verhogen, vooral als er regelmatig overwerk wordt gemaakt. Echter, als expliciet in de arbeidsovereenkomst staat dat overuren niet meetellen voor vakantiegeld, heb je niet met extra lasten te maken.
Een andere optie is het hanteren van een flexibele beloningsregeling, waarbij werknemers kunnen kiezen om overuren op te nemen als extra vrije dagen in plaats van uitbetaling (tijd-voor-tijd). Dit kan een gunstig effect hebben op zowel de belastingdruk als de personeelskosten, terwijl het werknemers meer keuzevrijheid biedt.
Kortom, het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe overuren worden uitbetaald en of ze meetellen voor vakantiegeld. Door dit vooraf goed vast te leggen in contracten en cao’s, voorkom je verwarring en onverwachte extra kosten.
Werknemers zijn vaak erg geïnteresseerd in hun loonstrookje. En ze kijken over het algemeen ook echt uit naar de jaarlijkse vakantiegeld betaling. Soms heeft de werknemer het vakantiegeld ook echt nodig, want werknemers gebruiken het vakantiegeld ook om schulden af te lossen of betalingsachterstanden in te halen.
Helaas valt het netto-bedrag eigenlijk elk jaar weer tegen. Een groot deel van de medewerkers snapt waarom de belasting over vakantiegeld tegenvalt. Maar er zijn er ook die zich geschrokken bij de salarisadministratie melden (of bij jou). Om onrust te voorkomen is het zinnig om vooraf duidelijkheid te geven. Dat kan met een pro-forma salarisstrook, maar je kunt ook verwijzen naar de tabel van de Belastingdienst.
Witte tabel bijzondere beloning Nederland 2025 – vakantiegeld en belasting (Bron: Belastingdienst.nl
Zoek in de 1e kolom van de loonbelastingtabel vervolgens het loon van de werknemer. Valt dat tussen 2 bedragen in, neem dan het lagere bedrag. Achter dat bedrag staat de loonbelasting/premie volksverzekeringen die je moet inhouden.
Als een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is en een WIA-uitkering ontvangt, moet je goed opletten of je nog verplicht bent vakantiegeld te betalen. Soms neemt het UWV dit over, maar in sommige gevallen heeft een werknemer nog recht op een aanvulling via de werkgever. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid of bij een loondoorbetalingsregeling in de eerste twee ziektejaren. Check daarom altijd de afspraken in de cao en arbeidsovereenkomst.
Vakantiegeld bij ww, wia of wajong is vaak onmisbaar voor de medewerker. Hoeveel belasting hou je in over dit vakantiegeld?
Bij werknemers met een Wajong-uitkering zorgt het UWV normaal gesproken voor de betaling van het vakantiegeld. Toch kan het voorkomen dat een werkgever vakantiegeld moet betalen als de werknemer een aangepast arbeidscontract heeft met loondispensatie. Het is belangrijk om hier duidelijkheid over te hebben en eventuele financiële verplichtingen vooraf goed af te stemmen. Neem hierover contact op met het UWV.
Wanneer een werknemer uit dienst gaat en in de WW belandt, moet je het vakantiegeld over de resterende diensttijd bij de eindafrekening uitbetalen. Hoewel op het moment van uitbetaling de dienstbetrekking al is afgerond, wordt het vakantiegeld nog altijd beschouwd als “loon uit tegenwoordige dienstbetrekking”. Fiscaal handel je het dus hetzelfde af als een reguliere vakantiegeld betaling.
Het kan lastig zijn om vooraf in te schatten wanneer je een eindafrekening moet opstellen. Wanneer iemand op eigen initatief vertrekt weet je dit vaak pas wanneer de werknemer heeft opgezegd. Bij tijdelijke contracten weet je ook pas relatief laat of je wel of niet verlengt. Dit probleem vang je op door elke maand wat geld opzij te zetten.
Overigens: het uitbetaalde vakantiegeld verhoogt voor de medewerker het belastbaar inkomen. Wanneer iemand in mei zijn reguliere vakantiegeld heeft ontvangen, en in december zijn eindafrekening, betaalt hij mogelijk meer belasting dan normaal. Hou hier bij een eventuele ontslagvergoeding rekening mee.
Bij medewerkers die ook een bijstandsuitkering ontvangen verrekent het UWV het vakantiegeld met de uitkering. Communiceer hier duidelijk over.
Werknemers die naast hun baan een aanvullende bijstandsuitkering ontvangen, moeten hun vakantiegeld opgeven bij de gemeente. Dit kan gevolgen hebben voor hun uitkering, omdat vakantiegeld als extra inkomen wordt gezien en mogelijk gekort kan worden. Als werkgever ben je niet verantwoordelijk voor deze verrekening, maar het is verstandig om werknemers hierop te wijzen. Sommige gemeenten bieden de mogelijkheid om vakantiegeld gespreid uit te laten betalen. Zo kun je voorkomen dat de medewerker in een bepaalde maand ineens een veel lagere uitkering ontvangt..
Wil je vakantiegeld slim beheren binnen je bedrijf? Overweeg dan deze opties:
Door een doordachte aanpak zorg je ervoor dat je bedrijf gezond blijft en je medewerkers tevreden zijn. Tijdige reserveringen en een slimme fiscale strategie kunnen helpen om de impact van vakantiegelduitbetalingen te minimaliseren.